Tivat Music Festival
2024

25. Jul 2024, 21h

Partner programa:

VEČE OPERSKIH ARIJA

Petra Radulović, sopran
Sava Vemić, bas
Festivalski orkestar
Mladen Tarbuk, dirigent

Gosti koncerta:
Nina van Esen, mecosopran
Bendžamin Ben Blis, tenor

PROGRAM

Wolfgang Amadeus Mocart (1756–1791)
Dijelovi iz opere Otmica iz Saraja
Uvertira

Hier soll ich dich denn sehen, arija Belmontea
Solo: Ben Blis

Wer ein Liebchen hat gefunden, duet Belmontea i Osmina
Solo: Ben Blis i Sava Vemić

Welcher Wechsel herrscht in meiner Seele – Traurigkeit ward mir zum Loose, rečitativ i arija Konstance
Solo: Petra Radulović

Ha! Wie will ich triumphieren, arija Osmana
Solo: Sava Vemić

Dijelovi iz opere Figarova ženidba
Uvertira

Cinque…dieci…, duet Suzane i Figara
Solo: Petra Radulović i Sava Vemić

Voi che sapete, kancona Kerubina
Solo: Nina van Esen

Tutto è disposto – Aprite un po’ quegli occhi, rečitativ i arija Figara
Solo: Sava Vemić

Giunse alfin il momento – Deh, vieni, non tardar, rečitativ i arija Suzane
Solo: Petra Radulović

Đoakino Rosini (1972–1868)
Dijelovi iz opere Seviljski berberin
Uvertira

Ecco ridente in cielo, kavatina grofa Almavive
Solo: Ben Blis

Una voce poco fa, kavatina Rozine
Solo: Nina van Esen

Il vecchiotto cerca moglie, arija Berte
Solo: Petra Radulović

La calunnia, arija Don Bazilija
Solo: Sava Vemić

Umjetnici

Festivalski orkestar čine mladi umjetnici, profesionalni muzičari Crne Gore. Mnogi od članova Festivalskog orkestra bili su KotorArt talenti. Tokom Festivala, muzičari uvježbavaju i izvode programe na različitim lokacijama, od crkava do trgova. Njegujući ideju jedinstva, ovaj „sezonski“ orkestar, pokazuje izuzetno umijeće izvođenja muzike različitih epoha, stilova i žanrova. Posebno mjesto u repertoaru pripada savremenoj muzici onih zemalja iz kojih dolaze gostujući dirigenti, kao i premijernim izvođenjima domaćih i stranih autora. Sve ove aktivnosti omogućavaju mladim orkestarskim muzičarima redovno prisustvo na koncertnoj pozornici, sticanje novih iskustava u radu s različitim dirigentima i solistima, proširivanje reportoara i razvijanje scenskog iskustva. Na taj način Festivalski orkestar šalje poruku slavljenje tolerancije, jedinstva i kulturne različitosti kroz muziku.

Petra Radulović, sopran, bila je solistkinja Državne opere u Hanoveru, gdje je ostvarila brojne uloge: Alma u njemačkoj praizvedbi Humanoida L. Eversa, Jante u Vampiru H. Marnšera, Barbarina u Figarovoj ženidbi V. A. Mocarta, Sobarica u Guščarici ter Šiphorst, Johana u Svini Todu Š. Zonhajma, Grofica Čeprano i Dvorkinja u Rigoletu Đ. Verdija. U sezoni 2022/23. tumačila je Floru u operi Obrtaj zavrtnja B. Britna, Prvu nimfu u Rusalki A. Dvoržaka i Madelin Ušer u operi Pad kuće Ašerovih F. Glasa. Ostvarila je više od dvadeset operskih uloga. Povratkom u Beč 2024. vraća se na scenu teatra Dvorca Šenbrun s debitantskom ulogom Ane Rajh u Nikolajevoj operi Vesele žene vindzorske. Nakon diplomiranja pjevanja na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, upisala je master studije, smjer opera, u klasi prof. Helen Malkovski i prof. Hartmuta Kajla. Svoje vještine usavršavala je na masterklasovima Nila Šikofa, Barbare Fritoli, Tomasa Mapsona, Tomasa Kvasthofa, Edit Vjens, Lili Ilijeve, petera Bernea, Kladuije Viske, Kristofa Pregardjena. Nastupala je na Festivalu u Verbijeu, u teatru Dvorca Šenbrun, Festivalu Operosa i KotorArtu. Dobitnica je prve stipendije Fondacije Miloš Karadaglić (2023/2024).

Sava Vemić, bas, diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nikole Mijailovića. Usavršavao se u Operskom studiju Opere Metropoliten u Njujorku, pod vođstvom dirigenta Džejmsa Livajna, paralelno radeći s pjevačima kao što su Dimitris Kavrakos, Renata Skoto, Bonlado Đajoti, Šeril Milns. Sezonu 2023/24 započeo je u Atini debitujući u ulozi Oroveza u Belinijevoj Normi pred 4500 ljudi u Teatru Herodes Atikus. Nastupao je u Operi u Torontu, Pariskoj nacionalnoj operi, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Vlandren u Antverpenu, Hamburškoj operi, Državnom teatru na Fertnerplacu u Mihenu, Narodnom pozorištu u Beogradu. Tumačio je uloge kralja i Ramfisa (Aida, Đ. Verdi), Sarasta (Don Đovani, V. A. Mocart), Mačke (Bajka, I. Stravinski), Feranda (Trubadur, Đ. Verdi), Kralja Enrika VIII (Ana Boleni, G. Doniceti), Gremina (Evgenije Onjegin, P. I. Čajkovski), starog fratra (Don Karlos, Đ. Verdi), Osmana (Otmica iz Saraja, V. A. Mocart), Sparafučilea (Rigoleto, Đ. Verdi). Dobitnik je prve na grade na takmičenjima Opera Indeks i Greda Lisner u Njujorku, druge na takmičenju Loren L. Zahari u Los Anđelesu, finalista je takmičenja Belvedere u Moskvi i Portofino u Đenovi.

Mladen Tarbuk, istaknuti hrvatski kompozior i dirigent, završio je studije kompozicije i dirigovanja u Gracu, Zagrebu i Beču. Gostovao je u gotovo svim evropskim zemljama, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku, često izvodeći i vlastita djela. Redovno je sarađivao s Operom na Rajni u Diseldorfu, bečkim Orkestrom koncertnog društva, Simfonijskim orkestrom države Meksiko i Mađarskom državnom operom. Dobitnik je brojnih hrvatskih i međunarodnih nagrada i priznanja: Slavenski, Papandopulo, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Janaček, E. Vogel, Risuonanze Trieste, Tolosa. Kompozicije su mu bile izvođene na najvažnijim svjetskim festivalima kao što su Festival Enesku, Svjetski dani muzike, Wien modern. Bio je upravnik Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb (2002–2005), potom muzički direktor (2013–2014) i upravnik Dubrovačkih ljetnih igara (2015–2017). U mandatu 2020– 2024. godine bio je predsjednik Hrvatskog društva skladatelja. U sezoni 2021/2022. godine vodio je Crnogorski simfonijski orkestar. Redovni je profesor kompozicije, dirigovanja, muzičke teorije i orkestra na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Nina van Esen, sopran, diplomirala je s pohvalama na Holandskoj državnoj operskoj akademiji. U okviru programa Erasmus studirala je u Lionu na CNSMD-u, dok je osnovne studije završila na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu, u klasi prof. Saše Hunego i Nila Semera. Kao članica Nacionalne opere Hanovera ostvarila je brojne uloge: Ruđero (Alčina, G. D. Hendl), Rozina (Seviljski berberin, Đ. Rosini), Marica (Ivica i Marica, E. Humperdink), Dorabela (Tako čine sve, V. A. Mocart), Romeo (Kapuleti i Monteki, V. Belini), Kerubino (Figarova ženidba, V. A. Mocart), Orfej (Orfej i Eudirika, K. V. Gluk), Kitchen boy (Rusalka, A. Dvoržak), Hermija (San ljetnje noći, B. Britn). Druga značajna angažovanja uključuju saradnju sa Teatrom Beča, Operom Lajpciga, Kamernim orkestrom Koncertgebaua, Nacionalnom operom i baletom (čijom?), Novom Opereom Frajburg itd. Njen široki koncertni repertoar obuhvata: Pasiju po Mateju, J. S. Baha, Misu u c-molu, V. A. Mocarta, Malu misu, Đ. Rosinija, orkestrirane solo pjesme itd. Nastupala je sa svjetskim renomiranim rediteljima kao što su: Lidija Stejer, Imo Karaman, Barbora Harakova; i dirigentima poput Stefana Deneva, Antonia Hermusa, Mikelea Spotija, Dejvida Bejtsa.

Ben Blis, tenor, veoma brzo se istakao kao jedan od najuzbudljivijih izvođača na današnjoj operskoj sceni, kako u rodnim Sjedinjenim Američkim Državama, tako i u inostranstvu. Dobitnik je prestižnih nagrada: Beverli Sils Opere Metropoliten, Martin E. Segal Linkoln Centra, Mocart i Pasido Domingo na Međunarodnom takmičenju Fransisko Vinjas itd. U njegove nedavne vrhunce u karijeri ubrajaju se uloge Tamina u Čarobnoj fruli i Don Otavija u Don Đovaniju, V. A. Mocarta, obe ostvarene u Operi Metropoliten, viteza u operi Razgovori Karmelićanki, F. Pulanka u Operi San Franciska, i Toma Rejkvela u operi Život razvratnika, I. Stravinskog u Teatru Kolon. Nastupao je s Nacionalnim orkestrom Francuske u operi Peleas i Melisanda, K. Debisija i s Njemačkim simfonijskim orkestrom Berlina u Solomonu, G F. Hendla, kao i u operskim kućama Filadelfije, Sijetla, Frankfurta, Bostona. Tekuću sezonu, 2023–2024. godine, obilježava debijem u Nacionalnoj operi Pariza, kao Don Otavio, ulogom Tamina, s Bavarskom državnom operom, povratkom u Kanadsku opersku kompaniju, ulogom u operi Don Đovani, kao i koncertnim izvođenjima Betovenove Devete simfonije sa Simfonijskim orkestrom San Franciska.

Korisne informacije

Vrijeme koncerta

25. Jul 2024, 21h

Lokacija

Velika sala Centra za kulturu Tivat

Tivat Music Festival

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.