Programi za najmlađe na TMF-u

Kao jedna od okosnica cijelog Tivatskog muzičkog festivala, operska umjetnost će biti prisutna i na koncertima za najmlađe. U saradnji sa profesorima Umjetničke škole za muziku i balet Vasa Pavić iz Podgorice, kao uvertira u Festival, 18. juna je planirano izvođenje dječije opere Snježana koju izvode đaci ove škole.

Umjetničko udruženje Visoko C iz Srbije prepoznato je po izvođenju opera prilagođenih djeci, kao i postavljanju originalnih opera za različite uzraste djece. Oni će u periodu od 17. do 23. jula nastupiti u centru Tivta, na šetalištu Porto Montenegra i u Luštici Bay, predstavljajući najmlađima tri opere: Kornjača i zec, Cvrčak i mrav, kao i operu za bebe Pčelica Dana. Najmlađa publika će, pored mogućnosti da se upozna sa različitim operama za djecu, imati i priliku da, u organizaciji udruženja Artish:Lab, učestvuje u interaktivnim radionicama za muziku i ples namijenjenim bebama i roditeljima, a koje su bazirane na doktorskom istraživačkom projektu o tome kako muzika i pokret utiču na psihomotorni razvoj djece do 3 godine.

Pored najmlađe publike, mogućnost da se bolje upoznaju sa operskom umjetnošću imaće i odrasli kroz serijal Operske priče, u kojem će na dva programa biti predstavljene poznate opere Travijata Đuzepea Verdija i Ljubavni napitak Gaetana Donicetija. Koncept ovog serijala je osmišljen sa ciljem približavanja operskih djela publici u svedenijoj, intimnijoj verziji, uz naraciju o radnji opere i izvođenje najljepših i najvažnijih arija.