PRIČE O OPERAMA: LJUBAVNI NAPITAK

Tivat Music Festival
2024

16. Jul 2024, 21h

Partneri koncerta:

PRIČE O OPERAMA: Ljubavni napitak

Marija Cvijić, sopran
Branislav Cvijić, tenor
Ivan Nikolić, bariton
Marina Mikić, klavir
Lazar Đurđević, glumac

Gaetano Doniceti (1797–1848)
Ljubavni napitak, odlomci iz opere
Quanto e bella, arija Nemorina
Solo: Branislav Cvijić

Come Paride vezzoso, arija Belkorea
Solo: Ivan Nikolić

Ardir! Ha forse il cielo, duet Dulkamare i Nemorina
Solo: Ivan Nikolić i Branislav Cvijić

Caro Elisir! i Lallarala la la la la, scena dueta Nemorina i Adine iz prvog čina
Solo: Marija Cvijić i Branislav Cvijić

Ei corregge ogni difetto, finale opere
Solo: Marija Cvijić, Ivan Nikolić i Branislav Cvijić

Umjetnici

Marija Cvijić, koloraturni sopran, ljubav prema pjevanju i muzici stekla je još od malena, dok je bila član hora Bajićevi slavuji. Po zavšetku Srednje muzičke škole Isidor Bajić, diplomirala je solo pjevanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Vere Kovač Vitkai. Učestvovala je na mnogim takmičenjima za solo pjevače i osvojila nekoliko nagrada. Dva puta bila je dobitnica stipendije Fonda za talentovane mlade pjevače Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović Kalin. Stalni član Opere Srpskog narodnog pozorišta postala je 2013. godine, a njen solista od 2019. Učestvovala je u operama Lorcinga, Gotovca, Čimaroze, Despića, kao i u Mocartovoj Čarobnoj fruli, s jednom od najzahtjevnijih koloraturnih uloga Kraljice noći. Nastupala je na tematskim koncertima s Branislavom Cvijićem, u Somboru, Zrenjaninu, Rumi, Novom Sadu. U dječjim operama koje izvodi Udruženje umjetnika Visoko C, i koje je osnovala zajedno sa suprugom, igrala je u više od 400 predstava širom Vojvodine, pjevajući glavne uloge u operama Snežana, Crvenkapa, Medvedova ženidba, Ježeva kućica, Bastijen i Bastijena, Pepeljuga, Priče sa salaša.

Branislav Cvijić, tenor, završio je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, odsjek solo pevanje, u klasi prof. Zvonimira Krnetića, a usavršavao se kod Dragoslava Ilića, soliste-tenora Narodnog pozorišta u Beogradu. Dobitnik je prvih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima i laureat takmičenja u Moskvi 2008. godine. Ostvario je više od dvadeset solističkih koncerata, preko dvije stotine solo nastupa, oko pedeset nastupa s kamernim sastavima. Član je Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 2003, a njihov solista i stalni član od 2006. godine. Ostvario je preko dvadeset operskih uloga u djelima: Slepi miš, R. Štrausa, Seoski lola, D. Jenka, Ljubavni napitak, G. Donicetija, Katarina Izmailova D. Šostakoviča, Pokondirena tikva, M. Logara, Lepa Galatea, F. Supea, Seviljski berberin, Đ. Rosinija, Nabuko, Đ. Verdija, Čarobna frula, V. A. Mocarta, Pop Ćira i pop Spira, D. Despića, Evgenije Onjegin, P. I. Čajkovskog. član je Kamernog muzičkog društva (KMD) iz Novog Sada, od 2005. godine, a Udruženje umjetnika Visoko C, čiji je cilj promovisanje domaće i strane muzičke kulture, prvenstveno operske, i edukovanje najmlađih osniva 2015. godine.

Ivan Nikolić, bariton, pohađao je Muzičku školu Josip Hatze u Splitu, odsjek harmonika, i Muzičku školu Vojislav Vučković u Nišu, odsjek solo pjevanje, u klasi prof. Gordane Milošević. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti
u Prištini, u klasi prof. Olge Koroljkove, 2002. godine, nakon čega je završio operski studio Biserke Cvejić, pri nacionalnom teatru u Beogradu, u klasi prof. Gordane Jeftović. Prijemni ispit za operski studio u Bielu, u Švajcarskoj, gdje je radio s prof. Hansom Peterom Blohvicom, položio je 2005. godine. Održao je veliki broj koncerata i učestvovao na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Angažovan je kao solista u nekoliko horova u Srbiji. U Kamernoj operi Madlenijanum ostvario je uloge u djelima Orfa i Rosinija, a od 2007. godine u Operi Srpskog narodnog pozorišta brojne uloge u operama Boemi, Toska, Madam Baterflaj, Đ. Pučinija; Travijata, Rigoleto, Trubadur, Đ. Verdija; Telefon, Đ. K. Menotija, Pokondirena tikva, M. Logara, Viva la mama, G. Donicetija. Pedagoškim radom počeo je da se bavi 2002. godine, najprije u Muzičkoj školi Kornelije Stanković u Trsteniku, a od 2010. godine u Muzičkoj školi Teodor – Toša
Andrejević u Rumi, u Srbiji.

Marina Mikić, pijanistkinja, završila je muzičku školu u Herceg Hovom, u klasi prof. Zorana Redžića. Klavir je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Kemala Gekića. Tokom školovanja osvojila je više republičkih i saveznih nagrada. Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima kod renomiranih pedagoga, kao što su Igor Lasko, Vladimir Krpan, Konstantin Bogino, Aleksej Nasedkin, Jelena Rihter, Jokuthon Mihailović, Dorian Leljak, Arbo Valdma i dr. Snimala je za RTV Srbije i Crne Gore. Nakon svog prvog solističkog resitala, koji je održala s jedanaest godina, s vremenom je osvajala pijanistički repertoar koji danas obuhvata široki stilski raspon solističkih, kamernih i orkestarskih djela. Nastupala je u Sloveniji, Austriji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Italiji, Slovačkoj i Srbiji. Zaposlena je u zvanju samostalnog stručnog saradnika-korepetitora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Pored koncertne, saradničke i pedagoške aktivnosti, angažovana je na različitim organizacionim poslovima: asistent umjetničkog direktora Međunarodnog festivala KotorArt, član Umjetničkog odbora Somborskih muzičkih svečanosti i član Odbora A Festa, Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Lazar Ðurđević, glumac, nakon završenih studija ekonomije i studija u Americi i Belgiji, vraća se u Crnu Goru, gdje završava glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Branka Ilića. Radio je predstave u Gradskom pozorištu u Podgorici, Centru za kulturu Tivat, Nikšićkom pozorištu i Crnogorskom narodnom pozorištu, s rediteljima poput Jagoša Markovića, Milana Karadžića, Gorana Bulajića, Varje Ðukić, Ane Vukotić i dr. Učestvovao je u snimanju kratkih i dugometražnih filmova u Crnoj Gori i Srbiji. U jednoj fazi svoje karijere glumački se usavršavao u Americi u čuvenim studijima glume: Susan Batson Studio, The Barrow Group, John Markland Studio, The International Acting Studio. Trenutno je angažovan kao pripravnik u Crnogorskom narodnom pozorištu i radi na nekoliko kratkih filmova koji se snimaju u toku ljeta 2024. godine, u Crnoj Gori.

Praktične informacije

Vrijeme koncerta

21.30h

Lokacija

Gradsko šetalište Pine kod Gumna

Tivat Music Festival

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.