Tivat Music Festival
2024

17. Jul 2024, 10h

Partneri koncerta:

 

OPERE ZA DJECU: PČELICA DANA

UMJETNIČKO UDRUŽENJE VISOKO C
Marija Cvijić, sopran
Branislav Cvijić, tenor
Ivan Nikolić, bariton
Marina Mikić, klavir

PROGRAM

Petar Jovanović
Pčelica Dana, opera za djecu

Adaptacija teksta, postavka nove koncepcije i režija: Branislav Cvijić

Opera za djecu Pčelica Dana, kompozitora Petra Jovanovića, prvobitno je izvedena 1987. godine u Zaječaru. Udruženje umjetnika Visoko C uvrstilo je ovo djelo u svoj repertoar najviše zbog vesele i nježne teme – riječ je o poruci da samo uz pmoć marljivosti može se pobjediti neraspoloženje i neuspjeh. Priča prati Danu koja, uz svog druga – vjernog leptirića Šarka, vrijedno radi po cio dan. Tu je i bubamara Mara, njihova stara poznanica koja uivjek izaziva radost kod djece. Zaplet nastaje kada se pojavi bumbar Beda i otme med. U pomoć dolazi Šarko, koji zajedno s Marom pobjeđuje Bedu. Shvatajući da je pogrešio, bumbar priznaje grešku i, na kraju, svi pjevaju o sreći, lijepom danu, prirodi i pčelici Dani koja ih okuplja.

Umjetnici

Udruženje umjetnika Visoko C osnovano je 2015. godine, s ciljem da realizuje opere, komade s pjevanjem, opere za djecu, mjuzikle; da organizuje koncerte, edukuje građane, a posebno djecu, o značaju umjetnosti, kao i da organizuje časove glume, pjevanja i ljetnje kurseve. Na koncertima pod nazivom O Ljubavi članovi Udruženja prezentovali su niz vječnih melodija, a kroz španske pjesme, italijanske kancone i ruske romanse predstavili su priče iz svakodnevnog života o ljubavi prema bližnjem, prirodi, domovini. Izvođenjem opera za djecu širom Srbije i regiona, Udruženje utiče na izgradnju muzičkog ukusa kod najmlađih, razvoj kreativnosti i jačanje njihovih ličnosti. U aranžmanima prilagođenim dječjoj publici, moderno izrežiranim, uz pratnju klavira ili kamernog sastava, Visoko C ostvarilo je više stotina nastupa. U najizvođenije opere za djecu spadaju Čarobna frula, prema muzici Volfganga Amadeusa Mocarta, Mačak u čizmama, Cezara Kjuia, Pepeljuga, Edvarda Poldinija, Snežana, Petra Krstića, Crvenkapa i Pčelica Dana, Petra Jovanovića, kao i dječje opere Marije Cvijić pisane na tekstove Branislava Cvijića: Crvčak i mrav, Ivica i Marica i Čardak ni na nebu, ni na zemlju.

Korisne informacije

Vrijeme

17. Jul 2024, 10h

Lokacija

Trg od kulture

Publika

Sa decom i tinejdžerima

Tivat Music Festival

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.