KAMERNI ANSAMBL BOKA

Tivat Music Festival
2024

4. avgust 2024, 21h

Partneri koncerta:

BOKA

Andrea Živković, flauta
Nenad Jovanović, violina
Željko Ivović, violončelo
Marina Mikić, klavir
Dubravka Drakić, glumica

PROGRAM

Vida Matjan (1896–1993)
Jutro (Svitanje), za klavirski trio
Noć (Uspavanka), za klavirski trio

Melanie Bonis (1858–1937)
Veče – Jutro, op. 76, za klavirski trio

Klara Šuman (1819–1896)
Tri romanse za violinu i klavir, op. 22, aranžman za violončelo: Miloš Čorlija
Andante molto
Allegretto
Leidenschaftlich schnell

Dora Pejačević (1885–1923)
Romansa, za violinu i klavir

Irena Popović (1974)
O vječnom talasu koji nikad nije udario u pramac broda i liniju horizonta, za klavir
Sjećaš li se, za klavir

Melanie Bonis
Trio svita, op. 59, za flautu, violinu i klavir
Serenada
Pastorala
Skerco

Irena Popović
Uvertira, za flautu, violinu, violončelo i klavir

Umjetnici

Andrea Živković, flauta, niže i srednje muzičko obrazovanje stekla je u ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru, u klasi prof. Jasminke Terzić i doc. Žane Lekić. Diplomirala je u Beogradu na Akademiji lepih umetnosti, u klasi prof. Ljubiše Jovanović, kod kojeg je i magistrirala na Muzičkoj akademiji Univerzieta Crne Gore na Cetinju. Osvojila je brojne nagrade među kojima su prve nagrade na Međunarodnom takmičenju u Barleti, Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (Srbija, Beograd), Repubičkom takmičenju (Crna Gora, Bar). Polaznica je majstorskih kurseva kod istaknutih profesora: Davor Bušić, Đovani Maređini, Karolj Maročik, Janoš Balint, Sandrin Fransoa, Žan Mišel Varaš, Peter-Lukas Graf. Članica je kvarteta Talija, osnovanog 2007. godine, Gradske muzike Kotor, od 2011. godine i Orkestra Operosa, od 2015. godine. U ŠOSMO Vida Matjan radi od 2008. godine, i šef je Odsjeka za duvače. Jedan je od osnivača NVO Flute Art (2016) koji je u sklopu svojih aktivnosti ugostio eminentne profesore flaute, kao što su Peter-Luka Graf, Feliks Renlji, Dejan Gavrić.

Nenad Jovanović, osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio je u Školi za muzičke talente u Ćupriji, a osnovne i master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Ljubomira Mihailovića. Kao učenik Škole za muzičke talente, dobitnik je brojnih prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Bio je dugogodišnji član orkestra Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i Kamernog orkestra Gudači Svetog Đorđa, i saradnik orkestara Camerata Serbica i Symphonia Vienna. Nastupao je u zemljama bivše Jugoslavije, u Norveškoj, Mađarskoj, Kini, Poljskoj, Slovačkoj, sarađujući s priznatim solistima i dirigentima kao što su Roman Simović, Uroš Lajovic, Ivo Pogorelić, Stefan Milenković, Bojan Suđić, Darinka Matić Marović, Gordan Nikolić. Učestvovao je na festivalima BEMUS, Ohridsko leto, Splitsko ljeto, Festival Ljubljana, NIMUS. Član je Crnogorskog simfonijskog orkestra, na poziciji vođe grupe drugih violina, kao i Crnogorskog kamernog orkestra. Kao član gudačkog kvarteta Crnogorskog simfonijskog orkestra ostvario je niz koncerata u Crnoj Gori i Albaniji. Bavi se pedagoškim radom kao nastavnik violine u Muzičkoj školi u Tivtu.

Dubravka Drakić, glumica, diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Borislava Stjepanovića, 1999. godine, i na istom fakultetu izabrana u zvanje docenta na predmetu Govor, 2014. godine. Bila je direktorka Gradskog pozorišta Podgorica i imenovana za predsjednicu Savjeta KIC-a Budo Tomović. Ostvarila je uloge u igranim i dokumentarnim filmovima, televizijskim dramama i serijama, kao i brojne pozorišne uloge: Seljanke (Stevan Koprivica, Novela od ljubavi), Krčmarice (Aleksandra Glovacki, Tri musketara), Vještice (Petar II Petrović Njegoš, Gorski vijenac), Gospave Radomirove (Igor Bojović, Ženidba kralja Vukašina), Žoržete (Molijer, Škola za žene), Pralje (F. G. Lorka, Jerma). Igrala je u Gradskom pozorištu Podgorica, na scenama za djecu i odrasle, Crnogorskom narodnom pozorištu, gradskim pozorištima Nikšića i Herceg Novog, kao i na festivalima u zemlji i regionu. Sarađivala je s rediteljima: Milanom Karadžićem, Jagošem Markovićem, Branislavom Mićunovićem, Ljubosavom Majerom, Blagotom Erakovićem, Petrom Božovićem, Anom Vukotić, Nikolom Zavišićem, Radmilom Vojvodić, Stefanom Sablićem, Borisom Liješevićem i dr. Dobitnica je više profesionalnih nagrada i priznanja, kao i godišnje Nagrade grada Podgorice, 2014. godine.

Marina Mikić, pijanistkinja, završila je muzičku školu u Herceg Hovom, u klasi prof. Zorana Redžića. Klavir je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Kemala Gekića. Tokom školovanja osvojila je više republičkih i saveznih nagrada. Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima kod renomiranih pedagoga, kao što su Igor Lasko, Vladimir Krpan, Konstantin Bogino, Aleksej Nasedkin, Jelena Rihter, Jokuthon Mihailović, Dorian Leljak, Arbo Valdma i dr. Snimala je za RTV Srbije i Crne Gore. Nakon svog prvog solističkog resitala, koji je održala s jedanaest godina, s vremenom je osvajala pijanistički repertoar koji danas obuhvata široki stilski raspon solističkih, kamernih i orkestarskih djela. Nastupala je u Sloveniji, Austriji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Italiji, Slovačkoj i Srbiji. Zaposlena je u zvanju samostalnog stručnog saradnika-korepetitora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Pored koncertne, saradničke i pedagoške aktivnosti, angažovana je na različitim organizacionim poslovima: asistent umjetničkog direktora Međunarodnog festivala KotorArt, član Umjetničkog odbora Somborskih muzičkih svečanosti i član Odbora A Festa, Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Željko Ivović, violončelo, počeo je da svira sa šest godina, u klasi prof. Zorane Prvulović. Bio je đak Škole za muzičke talente u Ćupriji, u klasi prof. Relje Ćetkovića. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Dejana Božića, a postdiplomske studije završio na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Gracu, u klasi prof. Tobijasa Štosijeka. Bio je član Beogradskog gudačkog orkestra Dušan Skovran, Banjulučke filharmonije i, kao vođa sekcije violončela, Festivalskog orkestra KotorArta. Član je Vojvođanskog simfonijskog orkestra u Novom Sadu od 2011. godine. Povremeno nastupa kao honorarni član s Beogradskom filharmonijom i Crnogorskim simfonijskim orkestrom. Vođa je sekcije violončela u Kamernom orkestru Serafim od 2022. godine. Nastupao je širom Srbije i Crne Gore, u Belgiji, Mađarskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji, Francuskoj, Italiji i Grčkoj. Član je Gudačkog kvarteta IL Belpaese od 2011. godine, a u duu s violinistom Igorom Vasiljevićem nastupa od 2017. godine. Zaposlen je u Školi za muzičke talente u Ćupriji kao nastavnik violončela, orkestra, čitanja s lista i kamerne muzike, od 2010. godine.

Praktične informacije

Vrijeme koncerta

21h

Lokacija

DTV Partizan

Tivat Music Festival

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.