Tivat Music Festival
2024

02. Avg 2024, 21h

Partneri programa:

CALIFORNIA DREAMING: OD BAROKA DO ROKA

Festivalski orkestar
Žil Apap, violina
Nir Kabareti, dirigent

PROGRAM

Fric Krajsler (1875–1962)
Preludijum i Adađo*

Antonio Vivaldi (1678–1741)
Ljeto – III stav, Presto iz ciklusa koncerata za violinu i orkestar Četiri godišnja doba

Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Koncert za violinu i orkestar u E-duru – II stav, Adagio, BWV 1041

Manuel de Falja (1876–1946)
Španska igra iz opere Kratak je život*

Edvard Elgar (1875 – 1934)
Serenada za gudače u e-molu, op. 20

Bitlsi, aranžman: Robert Longfild (1947)
Yesterday

Nina Perović (1985)
Gusle, za gudački orkestar

Dracula Breakdown, balkanska tradicionalna muzika*

Bela Bartok (1881–1945)
Veče na selu*

Bulgar Thing*

Žo Privat (1919–1996)
Java Manouche*

Irska polka (potpuri) *

Džorž Geršvin (1898–1937)
Preludijum br. 3*

Džef Ostin (1974–2019) / Džon Skot Šeril (1950) / Šon Kamp (1966)
Fiddlin’ around*

Bil Monro (1911–1996)
Old Dangerfield*

Hangman, tradicionalna pjesma*

* aranžmani: Žil Apap

Umjetnici

Žil Apap, violinista, prepoznat na međunarodnoj sceni po svom virtuozitetu, njeguje jedinstveni pristup muzičkoj interpretaciji. Objedinjujići standardni repertoar sa džezom i folklornom muzikom sa svih strana svijeta, ruši granice među muzičkim stilovima. Počeo je da uči muziku u ranom djetinjstvu. Studije je započeo u rodnoj Francuskoj, a nastavio u Sjedinjenim Američkim Državama na Muzičkom institutu Kertis. Nakon učešća na međunarodnom takmičenju 1985. godine, uspostavio je doživotnu saradnju s čuvenim violinistom Jehudijem Menjuhinom. Kao solista, nastupa s lajpciškim Orkestrom Gevandhausa, simfonijskim orkestrima San Franciska, Vankuvera i Hamburga, Berlinskim simfonijskim orkestrom, Bostonskom, Izraelskom i Ruskom nacionalnom filharmonijom. Muzika koju izvodi s kvartetom The Colors of Invention predstavlja fuziju klasičnih djela Vivaldija, Ravela i Bartoka s jedne, i tradicionalnog folklornog melosa, s druge strane. Sa etno-džez bendom Meduoteran nastupa na brojnim džez i etno festivalima širom Evrope. Bio je vođa Nordijskog kamernog okrestra. Osnivač je ansambla crossover muzike The Transylvanian Mountain Boys, s kojim je snimio tri kompakt diska za Izdavačku kuću Soni klasik.

Nir Kabareti, dirigent, muzički i umjetnički direktor Simfonijskog orkestra Santa Barbare u Kaliforniji, stekao je impresivnu reputaciju širom svijeta dirigovanjem simfonijskog, operskog i baletskog repertoara. Sarađivao je s nekim od najtraženijih muzičara, vodećim operskim kućama i renomiranim orkestima, među kojima su Lang Lang, Plasido Domingo, Džojs Di Donato, Icak Perlman, Vadim Rjepin, Elen Grimo, odnosno filharmoinijski orkestri: Izraela, Tokija, Čikaga, Beograda, Zagreba i Bogote, Orkestar Rimskog operskog pozorišta, Filharmonijski okrestar Arturo Toskanini; kamerni orkestri: Filadelfije, Beča i Luzane, simfonijski orkestri Jerusalima, Tajvana i Milana. Za Izdavačku kuću Dojče gramofon, snimio je pet kompakt-diskova savremenih klavirskih koncerata za mlade pijaniste, DVD interpretacije Sna ljetnje noći, F. Mendelsona s Milanskom skalom, kao i CD s Londonskim filharmonijskim orkestrom i pijanistom Robertom Prosedom. Diplomirao je dirigovanje na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču. U ranoj karijeri bio je horski dirigent u Bečkoj državnoj operi i na Salcburškom festivalu, a potom muzički direktor Simfonijskog orkestra Južnozapadne Floride i izraleskog orkestra Sinfonietta Beer Sheva.

Korisne informacije

Vrijeme koncerta

02. Avg 2024, 21h

Lokacija

Dom Vojske, Porto Montenegro

Tivat Music Festival

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.