Tivat Music Festival
2024

28. Jun 2024, 21h

Partner koncerta:

Otvaranje Festivala: Bilo jednom u svijetu opere

Dubrovački simfonijski orkestar
Nikolina Pinko Behrends, sopran
Valentina Elizabeta Šilje, sopran
Joana Dobrakovska, mecosopran
Tomislav Jukić, tenor
Georg Lener, bariton
Samra Gulamović, dirigent

Gosti koncerta:
Petra Radulović, sopran
Sava Vemić, bas

PROGRAM

Žak Ofenbah (1819–1880)
Uvertira za operu Orfej u paklu

Volfgang Amadeus Mocart (1756–1791)
Fin ch’han dal vino, arija Don Đovanija iz isotimene opere
Solo: Georg Lener

Đuzepe Verdi (1813–1901)
Che mai vegg’io ! … infelice ! e tuo credivi, arija Don Ruja Gomeza de Silve iz opere Ernani
Solo: Sava Vemić

Žorž Bize (1838–1875)
L’amour est un oiseau rebelle, arija Karmen iz istoimene opere
Solo: Joana Dobrakovska

Gaetano Doniceti (1797–1848)
Quel guardo il cavaliere… So anch’io la virtu magica, arija Norine iz opere Don Paskvale
Solo: Nikolina Pinko Behrends

Đakomo Pučini (1858–1924)
O mio babbino caro, arija Laurete iz opere Đani Skiki
Solo: Petra Radulović

Alfredo Katalani (1854–1893)
Ebben ?  Ne andrò  lontana, arija iz opere Vali
Solo: Valentina Elizabeta Šilje

Petar Iljič Čajkovski (1840–1893)
Kuda, kuda vy udalili’, vesny moej zlatye dni, arija Lenskog iz opere Jevgenij Onjegin
Solo: Tomislav Jukić

Vinćenco Belini (1801–1835)
Ah! No credea mirarti, arija Amine iz opere Mjesečar
Solo: Petra Radulović

Vinćeno Belini
Oh!  Quante  volte, arija Đulijete iz opere Kapuleti i Monteki
Solo: Valentina Elizabeta Šilje

Pjetro Maskanji (1863–1945)
Voi lo sapete o mamma, arija Santuce iz opere Kavalerija rustikana
Solo: Joana Dobrakovska

Petar Iljič Čajkovski
Arija princa Gremina iz opere Evgenije Onjegin
Solo: Sava Vemić

Đuzepe Verdi
Lunge da lei per me non v’ha diletto, arija Alfreda iz opere Travijata
Solo: Tomislav Jukić

Volfgang Amadeus Mocart
Là ci darem la mano, duet Don Đovanija u Zerline iz opere Don Đovani
Solo: Sava Vemić i Petra Radulović

Đuzepe Verdi
O don fatale, op don crudel!, arija Eboli iz opere Don Karlos
Solo: Joana Dobrakovska

Ambroa Toma (1811–1896)
Ȏ vin dissipe le tristesse, arija Hamleta iz istoimene opere
Solo: Georg Lener

Umjetnici

Nikolina Pinko, sopran, nakon studija pjevanja, stečene diplome iz filozofije i religijskih nauka, brojnih usavršavanja u inostranstvu, bavi se operskom, koncertnom i pedagoškom djelatnošću. Ostvarila je brojne operske uloge u hrvatskim narodnim kazalištima i u inostranstvu. Kao solistkinja, na koncertima nastupa s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Orkestrom Hrvatske radio televizije, kao i sa svjetski poznatim Simfonijskim orkestrom Koncerthausa u Berlinu, Tirinškom filharmonijom. S posebnom pažnjom pristupa pripremi resitala, a naročito se ističu koncerti u dubrovačkom Kneževom dvoru, u Vagnerovoj palati, te u koncertnoj dvorani operske kuće La Feniče u Veneciji. Uspješna je u izvođenju savremene i eksperimentalne muzike; ostvarila je brojne premijere djela više kompozitora. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta kao najbolja mlada pjevačica, Belcanto, Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski Zagreb, kao i stipendista Associazione Richard Wagner di Venezia u Bajrojtu, Njemačka. Finalistkinja je prestižnog takmičenja Wagner voices i pobjednica međunarodnih pjevačkih takmičenja Gabrijela Benjačkova i Bruna Špiler.

Valentina Elizabeta Šilje, sopran, srednje muzičko obrazovanje stekla je u Umjetničkoj školi „Luka Sorkočević“ u Dubrovniku u klasi prof. Dubravke Hilje, a visoko na Muzičkoj akademiji u Puli u klasi prof. Sofije Cingule. Tokom školovanja nastupala je na brojnim koncertima, nekoliko puta i s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Osvojila je Drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju „Lav Mirski“ (2022). Debitovala je kao Euridika (K. V. Gluk, Orfej ̨i Euridika) u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, 2023. godine. Tumačila je uloge Sestre Dolčine (Đ. Pučini, Sestra Ađelika), Bastijena (V. A. Mocart, Bastijen i Bastijena), Norine (G. Doniceti, Don Paskvale). Učestvovala je u izvođenju Glukove opere Orfej i Euridika ispred Apolonovog hrama u Korintu, koje je ostvareno prvi put u istoriji na tom mjestu. Kao najmlađa članica ansambla „Diva“ nastupala je u Dubrovniku i Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Njen repertoar obuhvata brojna djela lirskog i spinto karaktera iz različitih epoha. Radila je s renomiranim operskim pjevačima, rediteljima i dirigentima kao što su Krešimir Špicer, Neli Manuilenko, Kristina Bek-Kukavčić, Martina Mikelić, Akiko Nakajima, Fabricio Melano, Leopold Hager, Tomislav Fačini.

Joana Dobrakovska, mecosopran, diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Vroclavu, u klasi prof. Bogdana Makala, a potom studirala na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču, u klasi prof. Helene Lazarske. Usavršavala se na brojnim kursevima u oblasti njemačke i španske vokalne lirike, opere i barokne muzike. Izvodi bogat repertoar stilski različitih kompozicija u Poljskoj i inostranstvu. Nastupala je u Krakovskoj operi, Operi Podlaksa, Velikom teatru – nacionalnoj Operi, kao i u brojnim pozorišnim produkcijama, tumačeći uloge Treće dame (Čarobna frula), Don Ramira (La finta Giardiniera), Marčeline (Figarova ženidba), Mis Evelin Hak (Loterry for hasband), Zerline (Don Žoan), Suziki (Madam Baterflaj). Pored operskog repertoara, njeguje premijerna izvođanja djela poljskih i inostranih autora kao što su Johana Doderer, Karol Šimanovski, Ela Milh-Šerif, Dejvid Gejnis. Snimila je više kompakt-diskova: Večernje op. 37, S. Rahmanjinova s Ansamblom Accentus, Kamernim horom Erik Erikson i dirigentom Lorensom Eilbijem, La deccolazione di San Giovanni Battista s Vroclavskim baroknim orkestrom i dirigentom Adžejem Kosendjakom, kao i s djelima poljskih autora 18. i 19. vijeka.

Tomislav Jukić, tenor, pobjeđivao je na priznatim međunarodnim takmičenjima u pjevanju, uključujući Mikulaš Šnajder Trnavski i Antonjin Dvoržak 2023. godine. Nedavno je imao priliku da nastupi kao Goro u Pučinijevoj operi Madam Baterflaj, u Slovenačkom narodnom pozorištu u Ljubljani. Među njegovim nastupima ističe se uloga solo tenora u Večernjoj molitvi Blažene Device, K. Monteverdija, gdje je delio scenu sa Horom Hrvatske radio-televizije i Ansamblom Concerto dei Venti. Ovi nastupi, održani na poznatim mestima poput Hrvatskog doma u Splitu, Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc u Rijeci i Lauba dvorane u Zagrebu, direktno su emitovani na Hrvatskom radiju i televiziji. Takođe, Tomislav Jukić debitovao je u produkciji Muzičke akademije u Zagrebu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, tumačeći lik Merkura u operi Amfitrion, Borisa Papandopula, pod dirigentskom palicom maestra Matije Fortune. Dok nastavlja da istražuje i razvija se kao mladi tenor, Tomislav Jukić s nestrpljenjem očekuje svoje predstojeće angažmane, uključujući solo resitale na festivalima Allegretto u Žilini i Humpolecu, kao i nastupe sa Simfonijskim orkestrom Češkog radija. Očekuju ga i nastupi na koncertima sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom na Međunarodnom festivalu operskih arija Tino Pattiera u Dubrovniku. Prijem u Međunarodni operski studio u Cirihu, od sljedeće sezone, značajan je korak naprijed u njegovoj posvećenosti svom zanatu u svijetu opere.

Georg Lener, bariton, diplomirao je obou, a zatim studirao solo pjevanje na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču, u klasi prof. Hilde Resel-Majdan i prof. Valtera Berija. Pjevao je u renomiranim operskim kućama u Beču, Tokiju, Ženevi i Rimu. Njegov lirski bariton upoznala je publika u Japanu, Sjedinjenim Američkim Državama, Sjevernoj Americi i većini evropskih zemalja. Učestvovao je na Festivalu kamerne muzike Rockport, Nedjelji Mocarta u Salcburgu, Salcburškom festivalu, a redovno gostuje na Međunarodnom festivalu operskih arija Tino Pattiera u Dubrovbniku. U Bečkoj narodnoj operi nastupa od 2008. godine. Ustanovio je koncertnu seriju Schubertiade u osam, u čast Franca Šuberta, 2012. godine, a s pijanistom Viktorom Rozenbaumom 2014. održao je turneju po Istočnoj obali SAD, izvodeći ciklus solo pjesama Zimsko putovanje istog autora. Tekuću godinu, između ostalog, obilježiće njegovo izvođenje dionice u Betovenovoj Devetoj simfoniji u Bečkoj državnoj operi i resitali s pijanistinjom Šaghajeh Nosrati, nastup s Baroknim ansamblom Bečkog simfonijskog orkestra na Festivalu u Bregencu. Vodi klasu solo pjevača za operu, lid i oratorijum na Konzervatorijumu Rihard Vagner u Beču, od 2015. godine.

Samra Gulamović, dirigentkinja, diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na Odsjeku za kompoziciju i dirigovanje, u klasi akademika Teodora Romanića i prof. Julija Marića. Sa Ženskim vokalnim ansamblom Allegro, čiji je osnivač, postigla je veliki koncertni uspjeh i osvojija Srebrenu medalju na Horskoj olimpijadi. Kao studentkinja, predvodila je Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i radila kao saradnica na Televiziji Bosne i Hercegovine. Bila je dirigentkinja i direktorka Sarajevske filharmonije, te idejni tvorac i urednica monografije o ovoj instituciji. Posvećena je klasičnom repertoaru. Ostvarila je uspješnu saradnju s brojnim solistima poput Iva Pogorelića, Sergeja Krilova, Vadima Holodenka, Alene Bajeve, Andreasa Otensamera, An Gastinel, Aleksandra Buzlova. Bilježi značajan broj nastupa u Italiji, Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Francuskoj, Turskoj, Crnoj Gori. Angažovana je i kao dirigentkinja Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu, od 2009. godine. Rezidentni je dirigent najvećeg festivala klasične muzike u Bosni i Hercegovini, Sarajevskih večeri muzike. Dobitnica je Nagrade Sloboda Centra za mir Sarajevo i članica Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka.

Dubrovački simfonijski orkestar nastavlja dugu i značajnu muzičku tradiciju koja se razvila u razdoblju Dubrovačke republike (1358–1808). Orkestar kontinuirano djeluje od 1924. godine, od kada je promijenio nekoliko naziva. Uz tadašnje poznate dirigente, Tadeuša Sigjetinskog i Josefa Vlah-Vrutickog, premijerno je izveo djela poljsko-dubrovačkog kompozitora Ludomira Mihaela Rogovskog. S nekadašnjim šefom-dirigentom, maestrom Nikolom Debelićem, Orkestar sedamdesetih godina prošlog vijeka ostvaruje opsežne turneje, a pored Evrope, gostovao je u SAD, Kanadi, Indoneziji, u najprestižnijim dvoranama svijeta. Orkestar je sarađivao s poznatim imenima kao što su: Lovro von Matačić, Antonio Janigro, Zubin Mehta, Kiril Kondrašin, Ernst Marcendorfer, Milan Horvat, Nikola Debelić, Pavle Dešpalj, Anton Nanut, David Ojstrah, Jehudi Menjuhin, Mstislav Rostropovič, Svjatoslav Rihter, Stefan Milenković, Ivo Pogorelić, Dubravka Tomšič, Monika Leskovar, Radovan Vlatković, Miša Majski, Juri Bašmet, Julian Rahlin, Mišel Legran, Maksim Vengerov, Gordan Nikolić. Dubrovački simfonijski orkestar organizira niz festivala i ciklusa muzike tokom cijele godine. Dobitnik je više nagrada i priznanja za umjetnički doprinos.

Korisne informacije

Vrijeme koncerta

28. jun 2024, 21 h

Lokacija

Velika sala Centra za kulturu Tivat

Tivat Music Festival

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.