Tivat Music Festival
2024

17. Jul 2024, 21h

Partneri koncerta:

ALL THAT JAZZ

Svjetski džez orkestar Muzičke omladine
Luis Bonila, dirigent

Umjetnici

Svjetski džez orkestar Muzičke omladine ovogodišnju turneju započinje u Grožnjanu, u Hrvatskoj, pod vođstvom renomiranog američkog tromboniste Luisa Bonile. Kao projekat Međunarodne muzičke omladine, Orkestar čini 19+ vrhunskih muzičara iz 14+ zemalja s 4 kontinenata, koji su prošli strogu konkurenciju na audicijama. Tokom dvanaest godina, Orkestar je nastupio na brojnim festivalima: Džez festival u Montreu, Džez festival Sjevernog mora u Roterdamu, Brosella u Briselu, Džez Medelhajm u Antverpenu, Džez festival u Gomu/ Rosinjolu, Liburnia u Lovranu, More the Jazz Festival u Undine, Novosadsko muzičko leto, Tvrđava Barone u Šibeniku, kao i na koncertima u Njemačkoj, Švajcarskoj, Norveškoj, Sloveniji. Značajnu saradnju ostvario je s Briselskim džez orkestrom, Marijom Šnajder, Gonzalom Rubalkabom i drugim renomiranim muzičarima kao što su: Rene Maning, Džim Rotondi, Karlhajnc Miklin, Džon Rajli, Boris Klozlov. Prvi album Orkestar je snimio 2019. godine pod nazivom Jazz Popp / Pop Swings, koji prikazuje živu energiju i talenat mladih umjetnika iz različitih krajeva svijeta. S deset pjesama, album predstavljaja jedinstvenu zbirku popularne muzike prošlog vijeka i originalnih kompozicija Bonile.

Luis Bonila, trombonista, kompozitor i pedagog, školovao se i specijalizovao za izvođenje širokog dijapazona muzičkih žanrova. Svirao je s velikanima među kojima su: Mekoj Tajner, Dizi Gilespi, Lester Boui, Tom Harel, Fredi Habard, Astrud Žilberto, Vili Kolon, Tošiko Akijoši. Raznorodni žanrovi koje izvodi otkrivaju njegovu sklonost ka istraživanju najkompleksnije i najzahtjevnije muzike današnjice. Bio je član Big benda Mingus, Džez orkestra Vanguard, Afro-kubanskog džez orkestra Linkoln centra. Nastupa u sastavu Dave Douglas & Brass Ecstasy. Posljednje dvije godine nastupa na turnejama s Filom Kolinsom. Dobio je dvije nagrade Gremi s Džez orkestrom Vanguard 2009. godine. Dobitnik je Nagrade za zvijezdu u usponu časopisa Downbeat za 2010. i 2011. godinu, a muzički kritičari časopisa Jazz Timesa proglasili su ga najboljnim trombonistom za 2011. godinu. Snimio je veliki broj samostalnih albuma, kao i albume u projektu Africando, s Lesterom Bouijem, Dejv Daglasom, Žoržom Gruncom, Džez orkestrom Vanguard itd. Bio je redovni predavač na Muzičkoj školi Menhetn Univerziteta Templ i na Konzervatorijumu Nove Engleske, a odnedavno je redovni profesor na džez odsjeku Univerziteta umjetnosti u Gracu.

Korisne informacije

Vrijeme koncerta

17. jul 2024, 21 h

Lokacija

Lukobran Luštice Bay

Tivat Music Festival

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.